Forum C&A Fan
Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
Karty rozszeżeń a różne Amigi.
(1 wejść) 1 Gość
W dół
TEMAT: Karty rozszeżeń a różne Amigi.
Jacek311
Senior Boarder
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Karty rozszeżeń a różne Amigi.
3 mies., 4 tygodni(e) temu

Punkty: 0
Ponieważ moje polowania na A1200 na razie kończą się samymi niepowodzeniami to mam takie pytanie. Czy można kartę Blizzard 1220 włożyć do np. A600, czy komputery te są pod względem złącza rozszerzeń nie kompatybilne.

Zaloguj się Zaloguj się

Ostatnio zmieniany: 2010/05/14 13:46 Przez Jacek311.

C64, A1200+2GB_HDD+Turbo_68K20_28MHz_4MB_FPU
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Atreus
Życie jest za krótkie, zmieńmy DNA...
Gold Boarder
graphgraph
Płeć: Mężczyzna atreus-tedbeer Sabrina 600 Miejsce: Gostków / Portadown Urodziny: 10/05
O:Karty rozszeżeń a różne Amigi.

Punkty: 2
Sam chciałbym żeby to było możliwe, jednak niestety.
Po pierwsze. W A600 brak złącza kompatybilnego ze złączem w A1200.
Po drugie. A1200 jest komputerem 32-bitowym, natomiast A600 jest 16-bitowa.

Jedynym rozwiązaniem jest wykonanie odpowiedniej przelotki na procesor i szukanie kart turbo od A500, lub kupienie karty dedykowanej do A600.

Sam posiadam A600, która jest już w towerce z klawiaturą od CDTV... brakuje właśnie karty turbo...

Zaloguj się Zaloguj się

Ostatnio zmieniany: 2010/05/14 16:21 Przez Atreus.

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Jacek311
Senior Boarder
graphgraph

Do A600 można włożyć procesor MC68010, który ponoć jest lepszy nieco od oryginalnego 68000. Nie wiem dokładnie w czym jest lepszy, ale podejrzewam że jest to podobna historia jak z duetem 6800<>6809, czyli po prostu pewnie ma udoskonalony rdzeń i wykonuje nie które instrukcje szybciej.
Edit.
Wg. książki "Sztuka Elektroniki" 68010 obsługuje do 16MB (68000 tylko 8MB :?, ma MMU, obsługuje pamięć wirtualną i przetwarzanie potokowe.
Czyli można zaryzykować stwierdzenie że to takie okrojone 68020 tylko z 16 bitowa szyną danych.
Procesor 68010 - 10MHz można nawet kupić bez większych problemów w cenie ok 40zł, tylko że w obudowie PLCC64 czyli trzeba by robić przelotkę.

Zaloguj się Zaloguj się

Ostatnio zmieniany: 2010/05/14 17:34 Przez Jacek311.

Atreus
Gold Boarder
graphgraph
Płeć: Mężczyzna atreus-tedbeer Sabrina 600 Miejsce: Gostków / Portadown Urodziny: 10/05

MC68000 i MC68010 obsługują 16MB pamięci. 8MB jest zarezerwowane przez układy Amigi, a reszta pozostaje do dyspozycji procesora jako 8MB Fast.
MC68010 posiada dodatkowe cztery rozkazy, których nie ma MC68000.
MC68000 występuje także w wersji 16MHz, więc jego też można podgonić do 14MHz.
Co do "wymiany" procka w A600. Jak chcesz to zrobić, skoro jest tam zastosowany montaż powierzchniowy, a sam proc jest przylutowany na stałe? To nie Amiga 500, chociaż z niej się wywodzi. Trzeba stosować przelotkę, do której linka podałem wcześniej. No chyba że jesteś obyty z lutownicą i potrafisz takie rzeczy jak naprawa/wymiana elementów montowanych powierzchniowo. Tylko że wtedy nie rozumiem jednego. Skoro A1200 wskazana przez indyjr ci nie pasuje z powodu zasilacza pecetowskiego, to dlaczego chcesz zmieniać oryginalne flaki w Amidze na jakieś własne patenty? To już lepiej kupić samą obudowę A1200 i upchnąć tam Mini ITX'a...

Zaloguj się Zaloguj się

Ostatnio zmieniany: 2010/05/14 17:56 Przez Atreus.

Jacek311
Senior Boarder
graphgraph

Akurat płyty od A600 nie widziałem. Ale ja nie chce niczego przerabiać, pisałem to tylko w kontekście twoich wojaży z tiuningiem Amigi. Ja po prostu szukam Amigi 1200, w bliskim oryginałowi stanie. Nie bardzo mam zamiar ją przerabiać, ale jak bym dorwał gdzieś za przysłowiową flaszą A500 to tak dla ciekawości można by się pobawić w mini tiunig.

Zaloguj się Zaloguj się

Ostatnio zmieniany: 2010/05/14 18:29 Przez Jacek311.

Atreus
Gold Boarder
graphgraph

To podaję ci fotkę płyty A600.
"cyfrologia" fotki:
2 - KS 2.0
3 - MC68000
4 - PCMCIA
7 - IDE 44 pin
8 - modulator TV
9 - złącze klawiatury (nie pasuje taśma A1200, węższe złącze o 1 żyłę, sam sprawdzałem)
10 - gniazdo rozszerzenia o 1MB Chip
13 - 1MB Chip
14 - FDD

www.old-computers.com/museum/photos/Comm...600_Mainboard_s1.jpg

A do A500 to można nawet ze dwa sloty Zorro II dorobić Co prawda niepełne, ale jednak i to nawet działające...

Zaloguj się Zaloguj się

Ostatnio zmieniany: 2010/05/14 18:35 Przez Atreus.

Jacek311
Senior Boarder
graphgraph

Zdjęcie małe, ale chyba ten MC68000 jest w obudowie PLCC68, i można kupić podstawki do SMD pod te układy. Hm.. powiem ci tak mam gdzieś płytkę ze starego HDD gdzie są układy w takiej obudowie, mogę spróbować czy da się je wylutować domowymi metodami z PCB nie rozwalając go po drodze. Oczywiście potem by trzeba było pokombinować, czy wsadzenie podstawki nam coś da, i pozwoli wkładać w nią "kanapkowe" karty rozszerzeń, ale spróbować na jakieś starej PCB można, lepiej zmaścić kawałek złomu niż kompa.

Zaloguj się Zaloguj się

Don Rafito
Moderator
graphgraph
3 mies., 3 tygodni(e) temu

Punkty: 1
Skoro A1200 wskazana przez indyjr ci nie pasuje z powodu zasilacza pecetowskiego, to dlaczego chcesz zmieniać oryginalne flaki w Amidze na jakieś własne patenty? To już lepiej kupić samą obudowę A1200 i upchnąć tam Mini ITX'a...

I znowu zgodzę się z Atreusem

Zaloguj się Zaloguj się

Redaktor działu "Amiga"/FanCA
Jacek311
Senior Boarder
graphgraph
2 mies., 2 tygodni(e) temu

Moja A1200 wreszcie dotarła. Tak z ciekawości najpierw odpaliłem ją bez wkładania karty Turbo do środka i muszę powiedzieć że nawet po dodaniu najsłabszej karty Turbo (w moim skromnym wydaniu to tylko MC68020 + FPU taktowne 28MHz i 4MB RAM) wzrost wydajności jest od razu widoczny gołym okiem.
Natomiast jako świeżo upieczony Amigowiec miałbym parę pytań:
- czy można używać dyskietek z PC ? Tzn. czy da się je sformatować w stacji Amigi i czy będą działały, czy jednak muszę kupić jakie inne ? Pytam sie tak w sumie z ciekawości bo mam w Amisi i tak HDD, natomiast chciałbym przetestować stacje, bo gdy komputer pracuje słychać taki dźwięk jakby co chwila ruszał i stawał silnik ją napędzający, choć kontrolka od FDD nie świeci
- gdzie można w necie znaleźć gry na Amigę, bo na HDD raczej ich nie mam zbyt wiele. No i w sumie jak z PC je przenieść na Amigę bo USB nie ma wiec pendriv odpada. Zostaje chyba tylko połączyć oba komputery przez RS232 ?
- byłbym wdzięczny także za namiary na kompilator PASCALA na A1200 i jakieś namiary do książek, artykułów o programowaniu tego kompa. a jak by ktoś miał namiar na polski opis programowania z FPU tez super.

Zaloguj się Zaloguj się

Atreus
Gold Boarder
graphgraph

Co do dyskietek z PC (HD) to dokładnie nie wiem, ale powinny działać. Kiedyś takich się używało zamiast DD.
Co do uruchamiania i zatrzymywania silnika (głowicy) stacji dysków, jest to patent twórców Amigi, polegający na sprawdzaniu przez system czy włożyłeś dyskietkę do napędu. Są różne programiki "wyciszające" to denerwujące cykanie. Są to tzw. commodity, które spełniają także różne inne funkcje. Działałem jakiś czas z MCP, ale okazał się za duży jak dla mojej A600, więc przesiadłem się na YAK'a. Wszystkie można ściągnąć z Aminetu.
Przenoszenie danych z PC na Ami, to długi temat z różnymi rozwiązaniami. Kabelek RS232 odpuść sobie, ponieważ strasznie długo trwa przesyłanie plików po nim. Lepszym rozwiązaniem, zwłaszcza w A1200 jest karta sieciowa na PCMCIA. Dużo tego na alegro leży, więc jest w czym wybierać. Jednak wcześniej musisz pogrzebać np. na PPA, żeby wiedzieć jaki model karty powinieneś kupić. Ja nie jestem zorientowany dokładnie w tym temacie. Sterowniki możesz znaleźć na Aminecie. Na początek spróbuj z kopiowaniem na dyskietkach DD (format PC 720KB). W Workbenchu powinien być CrossDos służący do wymiany obsługi formatu pecetowskich dyskietek. Przydaje się do kopiowania sterowników do urządzeń, np. wspomnianej karty sieciowej.
Co do obrazów dysków z grami. Najprostszy sposób, to poszukanie poprzez Torrent Findera, torenta Tosec Amiga Games, Tosec Amiga Program i tym podobne. Nazwy mogą się nieco różnić od napisanych przeze mnie. Zresztą, na Lemon Amiga szukasz jakiejś gry. Jak ją znajdziesz, to w opisie masz "Possible Download Sites". Są to strony podane przez Lemon'ów, z których możesz ściągnąć daną grę. Przy okazji masz tam także instrukcje, opisy, mapy, reklamy i inne materiały dotyczące danej gry.

Zaloguj się Zaloguj się

Jacek311
Senior Boarder
graphgraph

No nic jutro pokombinuje z tymi dyskietkami, chyba jakieś jeszcze mam ? No z tym RS-em trzeba by pokombinować, wiem że dawno, dawno temu na tak zrobionej sieci na 486 graliśmy w Quake I i Warcraft II. Nie wiem jak w przypadku Amigi, ale na PC wydziergać się nam na zwykłym kablu udało 128Kb/s, a na ekranowanym 256Kb/s. Co prawda kopiowanie większych plików to faktycznie katorga, ale ja chce niewiele kopiować.

Zaloguj się Zaloguj się

Atreus
Gold Boarder
graphgraph

Żebyś się nie zdziwił z tymi 128Kb/s. Z tego co pamiętam, to w programie TwinExpress trzeba było wpisać szybkość portu na obu komputerach, więc najwolniejszego w Amidze. Była to chyba wartość 38400 jaką maksymalnie udało mi się uzyskać i nie miałem błędów, chociaż może to być 19200. Nie pamiętam tego dokładnie, ponieważ było to ładnych latek wstecz. Na różnych forach ludzie piszą, że na 38400 pojawiały się im błędy...
Obraz w *.ADF kopiował mi się ok. 15 minut (raptem ok. 900KB).
To nie było za dobre rozwiązanie, ale na początku dzięki niemu i CrossDos'owi pozrzucałem na Amigę WB2.1 i różne programiki przydatne przy pracy. Po zamontowaniu CD było dużo łatwiej, jednak tylko w jedną stronę PC->Amiga.

Zaloguj się Zaloguj się

Jacek311
Senior Boarder
graphgraph

No faktycznie nie są to jakieś porażające szybkości. Chyba faktycznie najlepiej zainwestować w kartę LAN na PCMICA i mieć rozsądne transfele.

Zaloguj się Zaloguj się

Do góry
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
RocketTheme Joomla Templates