Forum C&A Fan
Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
Połączenie Amiga PC za pomocą RS232??
(1 wejść) 1 Gość
W dół
TEMAT: Połączenie Amiga PC za pomocą RS232??
Jacek311
Senior Boarder
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Połączenie Amiga PC za pomocą RS232??
2 mies. temu

Punkty: 0
Jak w temacie, potrzebne kabelki mam. Do dyspozycji mam 2 opcje połączenie Amiga<>PC z WIN XP lub Amiga <> Laptop z WIN 7. Natomiast nie wiem jakiego oprogramowania użyć do przesłania pliku z PC na Amigę? Łącznie jest tego może do przesłania 5MB (właściwie 2 gry jedna 1,7MB Settlers).
Oczywiście bardziej by mi pasił laptop ze względu na długość kabli.

Zaloguj się Zaloguj się

C64, A1200+2GB_HDD+Turbo_68K20_28MHz_4MB_FPU
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Atreus
Życie jest za krótkie, zmieńmy DNA...
Gold Boarder
graphgraph
Płeć: Mężczyzna atreus-tedbeer Sabrina 600 Miejsce: Gostków / Portadown Urodziny: 10/05
O:Połączenie Amiga PC za pomocą RS232??
2 mies. temu

Punkty: 2
Czy RS-232 jest podłączony do PC za pomocą USB? Jeśli nie, spróbuj poeksperymentować z "Twin Express'em". Program stary, ale pomógł mi w przerzuceniu na Ami ponad 100MB oprogramowania.
Jaki masz konfig Ami i PC? To są witalne informacje przy próbie łączenia kompów za pomocą RS-232. Od strony PC potrzebny ci w tym przypadku czysty DOS do Twin Express'a, chyba że masz jakieś nowsze programy, które "lubią" Win XP...

Zaloguj się Zaloguj się

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Jacek311
Senior Boarder
graphgraph
2 mies. temu

Połączenie to Full Hardwer RS232 w przypadku PC, od strony laptopa wizualnie też tak to wygląda, ale już po zajrzeniu do elektroniki, okazuje się że karta portu RS232 do laptopa to tak naprawdę przejściówka RS232<>USB.
Jeszcze spróbuję sformatować dyskietkę z PC na 720KB i zobaczę czy Amiga ją czyta jeżeli tak to non problem zrobię sobie wieloczęściowe archiwum i po krzyku. Kurna ale Xp nie formatuje na 720KB.
No nic muszę pokombinować. Przejrzę jeszcze dysk na Amidze, bo muszę się po orientować co tam jest za oprogramowanie w ogóle i do czego, wiem że jest katalog Pakery i znalazłem też tam program Virus-Z czy jakoś tak.
Ogólnie to może na Aminecie znajdę coś do komunikacji po RS :?:

Zaloguj się Zaloguj się

Atreus
Gold Boarder
graphgraph
Płeć: Mężczyzna atreus-tedbeer Sabrina 600 Miejsce: Gostków / Portadown Urodziny: 10/05
2 mies. temu

WinXP faktycznie nie obsługuje dysków 720KB. Spróbuj jakiejś edycji Linuxa uruchamianej z CD, powinien mieć ten format.
Co do Ami, to program Cross-Dos jest dołączany od WB 2.1 wzwyż. Virus-Z to program antywirusowy, więc tutaj raczej nieprzydatny.
Zajrzyj na te stronki:
amiexpress or fame bbs
Amiga Explorer
Może ci pomogą w nowszych konfigach. Ja tego nie wiem na 100%.

Zaloguj się Zaloguj się

Jacek311
Senior Boarder
graphgraph
1 Miesiąc, 3 tygodni(e) temu

Tak udało mi się w Amidze sformatować standardowa dyskietka z PC na 880kB (po małych problemach), oczywiście teraz PC jej nie widzi, co jest w sumie logiczne.
Natomiast tak próbowałem użyć tego Amiga Exploer na laptopie, ale nie mogę się skomunikować z Amigą ? Kumam tyle że na Ami muszę uruchomić jakiś program do komunikacji po RSie, ale gdzie go szukać ??? Chyba AExplorer czy jakoś tak powinno to sie zwać jak dobrze kumam to co piszą w instrukcji :?:
Tego Cross_dos też nie umiem na HDD znaleźć.
Mam WB 37.71 częściowo Polskiego.

Zaloguj się Zaloguj się

Ostatnio zmieniany: 2010/07/11 10:35 Przez Jacek311.

Atreus
Gold Boarder
graphgraph
1 Miesiąc, 3 tygodni(e) temu

Odnośnie CrossDos'a przeczytaj poniższego linka. Powinien wyjaśnić ci nieco:
How to use CrossDos
Z tego co pamiętam, trzeba ze Storage skopiować PC0: do Devs/DosDrivers. To pozwoli ci używać dyskietek PC DD czyli 720KB.

Zaloguj się Zaloguj się

Do góry
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
RocketTheme Joomla Templates