Forum C&A Fan
Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
Ciekawe aukcje na allegro
(1 wejść) 1 Gość
W dół
TEMAT: Ciekawe aukcje na allegro
KB777
Fresh Boarder
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
O:Ciekawe aukcje na allegro
9 mies. temu

Punkty: 0
Wegi, akurat "Flatrona" znam - mieszka kilka kilosów ode mnie. A jaką ma kolekcję kalkulatorów Ze sto sztuk.
Facet od wielu lat przeczesuje giełdę "badziewia" wszelakiego i znajduje ciekawe rzeczy. Miał np. Atari Mega ST - jakiś kolekcjoner podobno się o mało nie zlał w gacie z radości, jak go wygrał

Edit:

www.allegro.pl/item848342033_commodore_1..._module_rarytas.html

Jak myślicie, ile ludzie wylicytują ?

Zaloguj się Zaloguj się

Ostatnio zmieniany: 2009/12/10 22:22 Przez Konrad.
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
skull
Moderator
graphgraph
9 mies. temu

Punkty: 4
no, nie byle co

Zaloguj się Zaloguj się
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
wegi
Senior Boarder
graphgraph
8 mies., 4 tygodni(e) temu

Punkty: 2
Wylicytują 250-300 a ten cart dla mnie 0 zł wartości - wcisnąć loader i saver do eproma...

Actiony po 33-45 schodziły a nie taki badziew

Zaloguj się Zaloguj się
raf
Junior Boarder
graphgraph

skull napisał:
Nadmienię również, że na pewno przyspiszyłbym ten "proces", gdyby wykonali tą serię kabla do transmisji na USB, na którą czekam. Jak mam coś przenosić po swoim xe to rezygnuje (na Viście i 7 mi nie chodzi, a bawić w dr dosa, to już mi się nie chce).

to sobie pewnie jeszcze poczekasz... a swoja droga byles pierwsza osoba ktorej zaproponowalem kupienie odemnie xu1541 (za 80zl), ale sie jeszcze targowales - od Prezesa & co jesli w oogle pozyskasz xu (maja w koncu jedynie drobny, 3 miesieczny poslizg i jedynym efektem tego poslizgu jest niewyrazne zdjecie partii plytek i bujdy o bledach na schemacie, ktorego Kisiel boi sie udostepnic publicznie oraz co do ktorego konstruktywnej krytyki nie chcial przyjac), to pewnie w podobnej cenie (no sorry ale w normalnych warunkach nikt takich reczy nie robi za darmo a z drugiej strony jakbys np chcial, aby ktos Ci zlozyl jakiekolwiek urzadzenie to wydaje mi sie ze kazdy wzglednie normalny obywatel czulby sie w obowiazku wynagrodzic cudza prace)

Zaloguj się Zaloguj się
kisiel
Senior Boarder
graphgraph
C64+

Punkty: -1
Raf wiesz w normalnych warunkach to nie sprzedałbyś Xu1541 na allegro za kaskę 130PLN, ale Ci się udało więc gratulacje. Zarzucanie komuś "targowania" w Twoich okolicznościach jest co najmniej dziwne bo nie jesteś autorem projektu ale jesteś jego beneficjentem. Publikowanie projektu XU1541SMD z mojej strony naraziło by projekt na wierne kopiowanie z Twojej strony. Robienie z tego zarzutu jest co najmniej uwłaczające. Przykro, że cały Twój potencjał idzie w wierne naśladownictwo.

Zaloguj się Zaloguj się

Obecnie: C64+1MBRAM+128kBFlash+CF512MB
skull
Moderator
graphgraph

@Raf, nie znam wartości wyprodukowania takiego kabelka, zauważ że w pierwszej aukcji, proponowałem od siebie kwotę 80 zł, to że poszedł za 130 zł to chwała Ci za to. Jednak specem od ekonomii to chyba nie jesteś. Jak potem można ustawić ofertę na najwyższą oferowaną ???? Przecież tylko jedna osoba zgodziła się tyle zapłacić - może byś wyliczył jakąś średnią, w okolicach 90-100. Zapewniam Cię, że to już byłaby atrakcyjna oferta, zwłaszcza że cart z czytnikiem na sd można nabyć w okolicach 200 zł (daruj, ale takie rozwiązanie jest 300% lepsze niż kablel USB).

Zaloguj się Zaloguj się
KB777
Fresh Boarder
graphgraph

wegi napisał:
Wylicytują 250-300 a ten cart dla mnie 0 zł wartości - wcisnąć loader i saver do eproma...

Wegi, mi chodziło o inną aukcję. Sprawdź link.
REU 128-kilowe. Ciekawe czy ten, kto je weźmie - w ogóle będzie w stanie sobie przerobić na 512-kilowe

Zaloguj się Zaloguj się
sky
Fresh Boarder
graphgraph

Z tą kwotą 250-300 zł trochę przesadziłeś - choć w okresie przedświątecznym na alledrogo często dzieją się "cuda"
Tak na poważnie to cart ten ma jakąś tam wartość kolekcjonerską (w instrukcjach gier wydawanych pod szyldem Epyx zawsze jest akapit poświęcony ładowaniu wersji dyskowej przy pomocy tego rozszerzenia), ale ewentualnemu nabywcy proponowałbym raczej zakupić go na rynku, na którym był najpopularniejszy czyli USA / Kanada. Cena będzie minimalnie wyższa od 30 zł(tylko ze względu na przesyłkę), ale za to można mieć cartridge z instrukcją i w stanie niemal idealnym.

Co do REU to zobaczymy jak kupującym udzieli się "przedświąteczna gorączka". Należy jednak pamiętać, iż ok. 6 miesięcy temu ktoś sprzedawał identyczne zabawki w cenie trochę poniżej 200 zł (w opcji KUP TERAZ) i szaleństwa nie było.

W kwestii XU1541 (dyskusja raf kontra reszta świata) moje stanowisko jest następujące: Inwestycja 130 zł w kabel, który umożliwia jedynie zastąpienie LPT przez USB i nadal skazuje nabywcę na nagrywanie softu na poczciwych dyskietkach 5,25 jest jedynie wyrzuceniem pieniędzy w błoto. Myślę, że w obecnych czasach kierunek: PC - kabel XU1541,XE1541... - stacja - C64/128 należy traktować jako ślepy zaułek... Wszak są rozwiązania lepsze (choć nie krajowe) i z perspektywy koszt/efekt wcale nie droższe.

Zaloguj się Zaloguj się
raf
Junior Boarder
graphgraph

kisiel napisał:
Raf wiesz w normalnych warunkach to nie sprzedałbyś Xu1541 na allegro za kaskę 130PLN, ale Ci się udało więc gratulacje. Zarzucanie komuś "targowania" w Twoich okolicznościach jest co najmniej dziwne bo nie jesteś autorem projektu ale jesteś jego beneficjentem. Publikowanie projektu XU1541SMD z mojej strony naraziło by projekt na wierne kopiowanie z Twojej strony. Robienie z tego zarzutu jest co najmniej uwłaczające. Przykro, że cały Twój potencjał idzie w wierne naśladownictwo.

Witamy Krzysztofa na forum (ktos dal cynk? xD), zawołaj jeszcze Jakuba, będzie weselej!

Nie wiem o jakich normalnych warunkach mowimy.... moze komuno wroc? powinieninem moze najpierw prosic Ciebie o pozwolenie na produkcje? albo cala brac scenowa?

to jest moj projekt pcb :

Juz dawno mowilem ze zaprojektowalem plytke (mozna to odszukac w tym watku na c64scene ktory zasmieciliscie probujac mnie oczerniac), kiedys to odszczekasz . Te plytki, ktorych uzylem przy produkcji sa wynikikem pewnego dealu, inaczej musialbym czekac na wyprodukowanie moich plytek - taki to ze mnie podly nasladowca.

PS. Twoja smd-ambicja doprowadzila do tego, ze potencjalni obiorcy Twego altruistycznego dobra musza czekac az Zdzis, Zenek czy Jas zmontuja albo i nie zmontuja plytki, gdyby plytka byla do lutowania przewlekanego to czesc osob by juz dawno mogla to zlozyc we wlasnym zakresie....

@Skull: ekonomia dziala jak nalezy, nie boj sie. jak za drogo to mozna zawsze kupic tu: www.commodore16.com/index.php/component/...mods/335-xu1541.html (jedyne 38 funtow+ wysylka (czy tam 29 funtow jak ktos ma juz kabel serial - 10 funtow za zwykly kabel serial, no co za zlodzieje... a ludzie kupuja hehe ) albo zmontowac samemu - sa przeciez osoby nawet w PL, ktorym sie to udalo

Zaloguj się Zaloguj się
skull
Moderator
graphgraph

@Raf no to rzeczywiście masz konkurencyjnie 29*4,5 =130,5. Ale nie w tym rzecz, namęczyłeś się, poświęciłeś czas, udało się i możesz na tym zarobić - ale chyba nie chcesz.

Zaloguj się Zaloguj się
wegi
Senior Boarder
graphgraph

@KB777 @sky - niejasno się wyraziłem sorki - ta przewidywana cena dotyczyła reusa a reszta tego carta mającego być nielada gratką dla kolekcjonerów...

Zaloguj się Zaloguj się
raf
Junior Boarder
graphgraph

sky napisał:
W kwestii XU1541 (dyskusja raf kontra reszta świata) moje stanowisko jest następujące: Inwestycja 130 zł w kabel, który umożliwia jedynie zastąpienie LPT przez USB i nadal skazuje nabywcę na nagrywanie softu na poczciwych dyskietkach 5,25 jest jedynie wyrzuceniem pieniędzy w błoto. Myślę, że w obecnych czasach kierunek: PC - kabel XU1541,XE1541... - stacja - C64/128 należy traktować jako ślepy zaułek... Wszak są rozwiązania lepsze (choć nie krajowe) i z perspektywy koszt/efekt wcale nie droższe.

szkoda ze nie bierzesz pod uwage, ze niektorym to urzadzenie jest potrzebne przede wszystkim do archiwizacji dyskietek. Ponadto XU1541 potencjalnie jest w stanie dzialac tak jak 64HDD - oprogramwoanie jest wolnodostepne, wiec nic nie stoi na przeszkodzie, aby ktos sprobowal napisac obsluge chocby na poziomie tylko protokolu IEC.
co do "raf vs reszta swiata" - wiele ludzi podziela moje zdanie, tylko malo kto sie publicznie odzywa, a np na c64scene w ramach cenzury zostalo wycietych wiele wywazonych opinii.

skull napisał:
@Raf no to rzeczywiście masz konkurencyjnie 29*4,5 =130,5. Ale nie w tym rzecz, namęczyłeś się, poświęciłeś czas, udało się i możesz na tym zarobić - ale chyba nie chcesz.

Skull, naprawde doceniam Ciebie jako programiste, kodera - Twoja gra sugeruje, ze jestes czlowiekiem inteligentnym i pracowitym, a do tego z pasja i hobby. Dlatego tez mam nadzieje ze rozumiesz, ze z tym sklepem to byl sarkazm i ze mialem na mysli to, iz do innych osob sprzedajacyh juz od lat pewne przedmioty np na allegro, jakos nikt sie po prostu nie dopierdala .Przykladem jest wlasnie sklep commodore16 - ta sama osoba od lat sprzedaje kable x*1541 na allegro za cene co najmniej 4x wyzsza niz czesci z ktorych sie sklada i wciaz ma klientow, niedawno jeszcze podniosl cene - wczesniej 40zl bylo z wysylka, teraz jest 40zl + wysylka... (inna kwestia ze w tym sklepie xu1541 jest dzieki mnie i generalnie nie mam np procentu z profitow, a ilosc sprzedanych egzemplarzy w europie swiadczy tylko o tym, ze w PL to sie oplaca najwyzej produkowac )

Zaloguj się Zaloguj się
kisiel
Senior Boarder
graphgraph
C64+

ehh chłopaki ja tam do mojego lapa kupiłem lpt na express card i mam wyjebane na kabelki 1541, programatory Xilinx'a na usb i inne drogie wynalazki.
Wystarczy Myśleć, kupić raz i zapomnieć o problemie.
Powodzenia.
PS. Raf z analizy Twojej emocjonalnej wypowiedzi,wynika że, cały czas nie kumasz, o co mnie chodzi.
PPS. Pochwal się też recenzjami Twoich klientów, którzy nie mogą używać w pełni Twojego wynalazku... => C64scene.pl

Zaloguj się Zaloguj się

Ostatnio zmieniany: 2009/12/12 00:22 Przez kisiel.

kisiel
Senior Boarder
graphgraph
C64+

ehh chłopaki ja tam do mojego lapa kupiłem lpt na express card i mam wyjebane na kabelki 1541, programatory Xilinx'a na usb i inne drogie wynalazki.
Wystarczy Myśleć, kupić raz i zapomnieć o problemie.
Powodzenia.
PS. Raf z analizy Twojej emocjonalnej wypowiedzi,wynika że, cały czas nie kumasz, o co mnie chodzi.

Zaloguj się Zaloguj się

Atreus
Życie jest za krótkie, zmieńmy DNA...
Gold Boarder
graphgraph
Płeć: Mężczyzna atreus-tedbeer Sabrina 600 Miejsce: Gostków / Portadown Urodziny: 10/05

No i z tematu aukcji na allegro, zrobiła się debata o kabelku USB-1541.

Zaloguj się Zaloguj się

Do góry
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
RocketTheme Joomla Templates