Forum C&A Fan
Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
C64 Tower
(1 wejść) 1 Gość
W dół
TEMAT: C64 Tower
Atreus
Życie jest za krótkie, zmieńmy DNA...
Gold Boarder
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Płeć: Mężczyzna atreus-tedbeer Sabrina 600 Miejsce: Gostków / Portadown Urodziny: 10/05
C64 Tower
9 mies., 1 Tydzień temu

Punkty: 2
Zakładam taki wątek, ponieważ powoli i mozolnie próbuję zbudować sobie właśnie "C64 Tower".
Miałem już plany co do towerki, nawet zakupiłem niejedną do tego celu, ale zawsze znajduję jakąś inną, "ładniejszą" i nie mogę się w końcu zdecydować co i jak.
Jakiś czas temu kupiłem na giełdzie desktopa, którego ktoś używał jako towerki. Oto jej fotki:

Zacząłem nawet przerabiać to "cudo".

Niestety dzisiaj na allegro zauważyłem to:
Fujitsu Siemens Scenic L
i mam problem, ponieważ podoba mi się stylistyka tej obudowy.
Dodatkowo szukając możliwości uruchomienia zasilacza ATX, natknąłem się na tą stronę:
Amiga power supply guide
Dzięki właśnie temu adapterowi, mogę teraz normalnie podłączyć zasilacz ATX do komcia i odstawić na półkę (strych) obudowy z zasilaczami AT-kowymi. Dodatkowo mogę teraz "posiąść" obudowę ATX'ową, nie patrząc już, czy zmieszczę tam standardowy zasilacz AT, czy może będę go musiał ciąć/przerabiać. Przy tym interfejsie, nie ma to już żadnego znaczenia, ponieważ wystarczy podpiąć zasilacz do niego i pociągnąć kabelki do płyty głównej C64.
W przypadku tego projektu, wybór obudowy ma duże znaczenie, gdyż będzie to już "skórka na lata" i chcę mieć możliwość dorzucenia jakiegoś urządzenia, jeśli tylko jakieś dostanę w swoje łapki

Z aktualnych rzeczy, które mogę teraz wykonać, to:
- podłączenie zasilacza ATX
- generator sygnału TOD (ok. 50Hz)
- przełącznik na 2 kartridże (MMC Replay + C64 Games System)
- przełącznik na 2 interfejsy/urządzenia podłączone do User Portu
- montaż 2 stacji 1541-II
- wzmacniacz dźwięku mono (być może głośnik w obudowie PC)
- autofire na 2-ch joystickach

Dodatkowo chcę mieć (niestety kilka rzeczy nie potrafię wykonać):
- interfejs IEC-ATA
- 1581 Clone
- PS/2 to C64 Mouse Adapter

Jak myślicie. Ciągnąć tego desktopa do końca, czy rzucać się na Fujitsu Siemens Scenic L?
W tym drugim przypadku, mogę dorzucić te urządzonka, jeśli je kiedykolwiek zmontuję, lub jeśli ktoś mi przy nich pomoże.

Dodatkowo dorzucam kilka stronek, które znalazłem szukając informacji o modyfikacjach C64 pod kątem towerki od pieca.
Edikles Hardware
C64 Midi Tower po niemiecku
Commodore 64/128 Projects
C128 Tower
Commodore 128 Tower
Commodore 128T by redrumloa
C128 Tower + projekty do C64
Virgil Leisure's Tower Commodore
IDE64 in PC case I
IDE64 in PC case II
Alan Reed's 64 HD Tower

Zaloguj się Zaloguj się

Ostatnio zmieniany: 2010/07/01 16:49 Przez Atreus.

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
TOUDIdel
Admin
graphgraph
Płeć: Mężczyzna Viewsoft.pl Miejsce: Bielsko-Biała Urodziny: 04/29
O:C64 Tower
9 mies., 1 Tydzień temu

Nowa propozycja faktycznie jest kusząca, ale pierwszą, jak skończysz, też będzie niezła. Jeśli nie dużo zostało, kończ pierwszą i pokazuj koniecznie w działaniu.

Zaloguj się Zaloguj się
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Atreus
Gold Boarder
graphgraph
Płeć: Mężczyzna atreus-tedbeer Sabrina 600 Miejsce: Gostków / Portadown Urodziny: 10/05
9 mies., 1 Tydzień temu

Zostało i to dużo.
Na razie mam tylko śruby mocujące do płyty głównej C64 i 1541-II. Muszę dorobić jeszcze takie elementy jak:
- sanki na napędy 5,25" (w tym desktopie były sanki wysuwane i mam samą ramkę na napędy, nie było tego elementu w zestawie)
- płytka rozszerzeń z elektroniką (trzeba zaprojektować i wytrawić)
- jeszcze kilka innych "pierdół", których nie będę wyliczał
Sama "towerka" jest we wczesnym stadium rozwoju. Jeszcze mi się wszystko klaruje, co i jak. Niestety w tej wersji nie mógłbym dodać 1581 Clone. IEC-ATA wejdzie, chociaż mogę mieć problem z montażem HDD, ponieważ za blisko sanek na niego jest elektronika 1541-II. Wszystko pod warunkiem, że uda mi się zmontować te 2 urządzenia. A przyznam się, że bardzo mi na nich zależy. 1581 zwłaszcza do GEOS'a, którego chcę zgłebić
W tym desktopie-towerce, wydaje mi się, że najgorzej będzie ze stworzeniem sobie tych felernych sanek do napędów. Na giełdzie nie widziałem, że ich nie ma, ponieważ był to cały komputer, a skupiłem się praktycznie na kwestii "czy zmieści mi się płyta główna komody".

Zaloguj się Zaloguj się

Atreus
Gold Boarder
graphgraph
9 mies., 1 Tydzień temu

Hmm... Jednak wkurzyłem się i plany zostały zmienione. Wykorzystam starą budę, którą dostałem kiedyś od kolegi. Jest pancerna, sama waży ok. 3 kg Nie to co dzisiejsze "cienkie blaszki". Przyciąłem już płytę komodorka, żeby pasowała. Należy jeszcze sprawdzić, czy sam komcio przeżył traktowanie piłką do metali, pilnikiem i papierem sciernym. Oby tak było.
Niżej fotki z dzisiejszej walki z komciem.

Zaloguj się Zaloguj się

skull
Moderator
graphgraph
9 mies. temu

Punkty: 4
No ciekawe, ciekawe, co prawda laptop c64 jest "praktyczniejszy" ale tu można więcej nawciskać (a i zasilanie nie jedno jeszcze przetrzyma )
Ale tak się zastanawiam, czy może ktoś eksperymentował z podniesieniem wydajności c64 poprzez dodanie... drugiej płyty c64 ??? Oczywiście to nie taka prosta sprawa, ale w sumie takie rozwiązanie już istnieje: c64+1541. Tyle, że tu byłoby chyba większe pole do popisu.

Zaloguj się Zaloguj się
Atreus
Gold Boarder
graphgraph
5 mies., 3 tygodni(e) temu

Po długim okresie milczenia, zabrałem się za ten projekt. Na razie zrobiłem sobie klawiaturę i zacząłem grzebać przy 1541-II, a w międzyczasie wybebeszyłem zasilacz
W załączniku plik tekstowy z moim wyprowadzeniem sygnałów klawiatury.
Jutro mam zamiar skończyć flopa. Na razie przygotowałem sobie przewody do LED'ów i resetu stacji.Pozostało przedłużenie taśm sygnałowych i poprowadzenie ich w obudowie.
Plik załącznika:
Nazwa pliku: klawiatura.txt
Wielkość pliku: 1429

Zaloguj się Zaloguj się

Ostatnio zmieniany: 2010/03/17 19:58 Przez Atreus.

Atreus
Gold Boarder
graphgraph
5 mies., 3 tygodni(e) temu

Poniżej fotki z mojego dwudniowego znęcania się nad flopem.

Ta folia z masą służy do ekranowania przewodu od głowicy. Przy okazji powiem, że dobra była ta czekolada
Czwarte zdjęcie przedstawiające jakieś przewody doprowadzone do frontu stacji, ilustrują mój patent na połączenie w jedno diody sygnalizującej pracę stacji dysków i przycisku reset dla samej stacji. Do tego celu wykorzystałem czerwoną diodę, mikrostyk i trochę kleju cyjanoakrylowego...
No i teraz czekam na dostarczenie kilku elementów, które pozwolą mi na dalsze znęcanie się nad komciem.

Zaloguj się Zaloguj się

Do góry
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
RocketTheme Joomla Templates