Forum C&A Fan
Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
to będzie gra na miarę naszych możliwości
(1 wejść) 1 Gość
W dół
TEMAT: to będzie gra na miarę naszych możliwości
Atreus
Życie jest za krótkie, zmieńmy DNA...
Gold Boarder
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Płeć: Mężczyzna atreus-tedbeer Sabrina 600 Miejsce: Gostków / Portadown Urodziny: 10/05
O:to będzie gra na miarę naszych możliwości
2 mies., 1 Tydzień temu

Punkty: 2
Heh, a was wzięło na jakieś dywagacje Mi się widzi taki sprzęt dla gier/programów na kartach: 6502 2/4MHz, 512KB/1MB RAM. Takie coś spokojnie wystarczy do większości zadań, do których można wykorzystać C64. A podając procek, mam na myśli wykorzystanie grafiki wektorowej np. w jakichś symulatorach, których jestem "małym maniakiem". Moim idolem jest gra "Fighter Bomber", jednak właśnie grafika była w tej grze za wolna, a przy szybszym procesorze (np w FPGA) można więcej wycisnąć i więcej RAM w tym pomoże.

Co do tematyki gier, to moim marzeniem jest symulator typu prom kosmiczny. Pomysłów na taki produkt kilka mam, ale kodować niestety nie potrafię. A przypuszczam, że chętnych na taką produkcję byłoby niewielu...

Btw. ktoś może mi przybliżyć tą konstrukcję Geo-Ram ?

Zaloguj się Zaloguj się

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Jacek311
Senior Boarder
graphgraph
2 mies., 1 Tydzień temu

Punkty: 0
Najtańsze FPGA to wydatek w granicy 80-120zł, mam na myśli tu układy Spartan 3 (XC3C200) lub starszy ale akceptujący 5V TTL Spartan 2 (XC2S50, ~4 razy mniej zasobów od poprzednika), tylko problemem może być obudowa TQFP w konstrukcji amatorskiej, bo ma strasznie gęsto nogi. Ja się tak wkopałem raz z XC9572.
Jak widać sam jeden scalak to sporo kasiorki, ale jak by ktoś chciał się bawić to tylko FPGA, bo w tej cenie CPLD niczego ciekawego nie zaoferuje, właściwie tylko więcej końcówek I/O, bo zasobów tragicznie nie przybędzie.

Zaloguj się Zaloguj się

Ostatnio zmieniany: 2010/06/27 23:30 Przez Jacek311.

C64, A1200+2GB_HDD+Turbo_68K20_28MHz_4MB_FPU
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
kisiel
Senior Boarder
graphgraph
C64+
2 mies., 1 Tydzień temu

Punkty: -1
jacku twoje wywody do niczego nie prowadzą jakby tak było jak piszesz to nikt nie kupowałby cpld. Ja akurat mam i spartana i cpld różnica jest w zastosowaniu i prozaicznej rzeczy jaką jest pamięć konfiguracyjna.
@skull zdjęcie robione chyba było nikonem, zdjęcie wygląda jak magnes ale magnes to punkt a tu widać wyraźnie że jest to linia. O wyborze dowolnych kolorów możesz zapomnieć da się zrobić kręcenie koła chrominacji co 90st plus zmianę luminacji. To jest tylko "analogowy" sposób. Cyfrowy to fpga i emulacja z rgb w tle. Dla zrozumienia metody nowych kolorów można prześledzić skrót NTSC = nothing in the same color.

Zaloguj się Zaloguj się

Obecnie: C64+1MBRAM+128kBFlash+CF512MB
skull
Moderator
graphgraph
2 mies., 1 Tydzień temu

Punkty: 4
hmm, a może wystarczyłaby sama luminacja, jak to wygląda od strony programowej (a co tam się dzieje na dole ekranu)?

i nie kłóćcie się ze snergiem )
snerg jak tam postępy ?

Zaloguj się Zaloguj się

Ostatnio zmieniany: 2010/06/29 08:30 Przez skull.
kisiel
Senior Boarder
graphgraph
C64+
2 mies., 1 Tydzień temu

Punkty: -1
snerg to teraz robi konsole do gierek.

Zaloguj się Zaloguj się

Obecnie: C64+1MBRAM+128kBFlash+CF512MB
snerg
Fresh Boarder
graphgraph
2 mies. temu

Punkty: 0
Kisiel znowu baki puszczasz...

Skull - postepu w czym? Sam przeciez nie bede nic tworzyl w temacie (c64) oprocz efektow do dem (a i to z bolem i do czasu) bo utkne z wielu powodow a glownym jest zycie tudziez inne zainteresowania. Na motyw Funky'ego nikt sie nie jara a innych pomyslow jakos tez nikt nie zwerbalizowal tutaj pisemnie. Przeczytalem natomiast gadke o czyms co uznaje za calkowicie niepotrzebne na tym etapie (jesli etapem mozna to nazwac) tworzenia gry. To o czym mowicie byloby moze i ciekawe lecz tylko przy istniejacym juz teamie a takiegoz nie widze. Poza tym jak pisalem projekty prawie zamkniete mam dla japoncow wiec wale na wyprawe wakacyjna. Po tejze jezli cos mnie nie zje tudziez wykosi jakos tam, to bede mial chwilke. Wiec: przerobie dtv (bo chyba tylko sam zrobie to co chce, reszta albo sie zapycha kisielem albo robi prawie olo jednak co innego), zabiore sie za efekty do dema BS i odwiedze rodzine.

Co do parallax scrollera to dla Ciebie skull postaram sie zrobic z "tego wspomnianego" jakis efekt do nastepnego dema i obiecuje ze nie bedzie to slaby scroller z tlem Obiecanki cacanki?!... Nie jesli mi sie zechce, chociaz widze ze temat tu umiera to przynajmniej tyle z tego bedzie (z gry nici?).

Zaloguj się Zaloguj się

What The Bleep Do We Know
Ramos
Moderator
graph
Użytkownik jest na Forum Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
2 mies. temu

Punkty: 5
snerg - jakbyś potrzebował grafików do projektu nad grą lub może muzyków to nie ma sprawy jest parę osób chętnych nad stworzeniem czegoś więcej niż tylko demo.

Zaloguj się Zaloguj się

- Ramos/Samar/HVSC/ASMA/FanCA -
Atreus
Życie jest za krótkie, zmieńmy DNA...
Gold Boarder
graphgraph
Płeć: Mężczyzna atreus-tedbeer Sabrina 600 Miejsce: Gostków / Portadown Urodziny: 10/05
2 mies. temu

Punkty: 2
Sam z chęcią zajmę się jakimiś obrazkami, jednak wątpię, żeby "moje wypociny" mogły rywalizować z osobami, które tworzyły grafikę na demoscenie C64... Tworzyłem obrazki w "Amica Paint'cie".

Zaloguj się Zaloguj się

Do góry
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
RocketTheme Joomla Templates